Yaşam

Eskişehir’de sevgililerinin isimlerini fay aynasına yazdılar

Eskişehir’in İnönü ilçesinde yer alan İnönü fay hattı, görünür fay sınırı olarak biliniyor.

Ülkedeki ender jeolojik olaylardan biri olan İnönü fay sınırı, 10 bin yıllık süreçte kırıldığı için aktif olması nedeniyle de önemlidir.

Aradan sonra 50 metre yükseklik farkı oluşan blokların ortasındaki yüzey, dikliği nedeniyle dikkat çekiyor.

Yıl içerisinde birçok üniversite öğrencisi ve bilim insanının yanı sıra bu konuya ilgi duyan ve ilçeyi ve fay sınırını ziyaret eden turistler de araştırma yapmaktadır.

Yaratılan çirkin görüntüler

Jeomiras olarak nitelendirilen fay aynasının üzerine bazı duyarsız vatandaşlar tarafından sprey boya ile yazılan yazılar uygunsuz görüntüler oluşturuyor.

Genellikle sprey boya ile aşıklarının isimlerinin yazıldığı İnönü fay hattı, bilime ve tarihe saygının düzeyi hakkında bilgiler sunuyor.

Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, fay hattındaki yazıları saygısızlık ve eğitimsizlik olarak nitelendirdi.

“Nadir görünür”

Konuyla ilgili konuşan Ayday, şunları söyledi:

Burası İnönü fay sınırı, aktif bir fay sınırının birebir aynası içindeyiz. Biz jeoloji mühendisleri buna sık sık böyle deriz. Fayın aynasıdır, yani bir blok aşağı inerken diğer blok yukarı çıkar. Bunlar nadiren görülür ve Türkiye’de görüldükleri yerlerden biri de burasıdır. Bu yerler jeosit, jeo miras olmalıdır. İnsanlar onları korumak ve kültürel miras olarak gelip ziyaret etmek istiyor. Bu şekilde yurt dışına giden çok kişi var ülkemizde bu yavaş yavaş gelişiyor ama gördüğünüz gibi hata aynasına yazmışlar. Otobüs ve trenlerde ‘Ayşe Veli’yi seviyor’ gibi yazılar var maalesef burada da var. Bu nedenle buraların uygun şekilde korunması ve bu kültürün verilmesi gerekmektedir.

“Eğitime İhtiyacı Var”

Bölge halkına buranın önemi anlatılarak bu sorunun çözüleceğine değinen Önder Prof. Dr. Can Ayday, şöyle devam etti:

Böyle yerlere insanımızın böyle yazılar yazmaması doğru olur, bu saygısızlıktır. Bu eğitim verilirse inanın kimse gelip bu yazıyı yazmaz. Vatandaşlarımız bunun gerçekten değerli bir kültürel miras olduğunu bilselerdi bunu yapmazlardı. Aslında belediyenin görevi bu değil çünkü belediye her arıza aynasına belediye memuru dikemez. Ancak bu eğitimle yapılırsa, yani her şeyi insan gücüyle değil de vicdan ve eğitim gücüyle yaparsak bence bu tür şeyler olmaz. Çevredekilere ve her şeyden önce buranın bir coğrafi miras olduğu anlatılırsa inanın bu bölgenin insanı canı pahasına burayı korur.

basmakciajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu